Vijesti

2019 / Terenska nastava u Hrvatskom zavodu za norme

Terenska nastava u Hrvatskom zavodu za norme

07.11.2019

Preko trideset studenata druge godine stručnog studija Održavanje računalnih sustava u sklopu kolegija Osiguravanje i kontrola kvalitete u srijedu 6.11. bilo je na terenskoj nastavi u Hrvatskom zavodu za norme. Ovo je jedna od najvećih grupa studenata u posjeti do sada što su zaposlenici Hrvatskog zavoda za norme prepoznali kao povećanje interesa za norme i normizaciju općenito.
Grupu su primile i pozdravile Ivana Ivić, dipl. ing., voditeljica Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, Dinka Ilić-Roller, viša stručna savjetnica za normizaciju u području informacijske tehnologije, dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke te Danijela Novota Krajnović, viša stručna savjetnica za poslove normoteke koje su održale i predavanja.
Teme predavanja bile su vezane za norme i normizaciju, njihov povijesni razvoj i ciljeve, norme u području održavanja računala, tehničke odbore, primjenjivost normi u svakodnevnom životu, utjecaj edukacije u području normi na zapošljivost te aplikacije koje HZN nudi svojim korisnicima.
Tijekom predavanja studentima su na uvid dane norme ISO 9000 i ISO 9001, jedine dvije norme iz područja upravljanja sustavim kvalitete koje imaju službeni prijevod na hrvatski jezik.
Nakon predavanja studenti su posjetili prostorije normoteke gdje im je pojašnjena njezina uloga i korist za sve građane RH te je studentima pojašnjena korist korištenja on-line repozitorija Zavoda putem platforme hrn4you.hzn.hr koja je trenutno besplatna za sve studente VVG-a, putem vjerodajnice AAI@EduHr.
Predavanja su bila sadržajno usklađena s izvedbenim planom nastave te su proširila znanja studenata i predstavljaju temelj za nadogradnju znanja u području kvalitete.

Skip to content