Vijesti

2019 / Studenti koji imaju znanje CAD-a ne boje se budućnosti

Studenti koji imaju znanje CAD-a ne boje se budućnosti

13.12.2019

Dino Pečenjev student je 3. godine studija Održavanje motornih vozila. Njegovo iskustvo stjecanja novih znanja 3D oblikovanja dijelova želi podijeliti drugim zainteresiranim studentima. Nedavno je položio razinu profesionalca i dobio certifikat korištenja programa SolidWorks. Trenutno pohađa mjesečni tečaj korištenje i primjene 3D printera.
Svoje iskustvo Dino je ovako opisao:

Ideja za uvođenjem SolidWorks-a krenula je u zimskom semestru prošle akademske godine od nas studenata. CAD programi su danas glavni alat za razvoj i konstrukciju. Napisali smo zamolbu i prikupili potpise studenata koji su bili zainteresirani za uvođenje SolidWorks-a na Veleučilište Velika Gorica. Molbu smo predali dekanu nakon čega se krenulo s nabavom software-a.
Nastava iz Konstruiranja pomoću računala krenula je tijekom ljetnog semestra školske godine 2018./19. Predmet Konstruiranja pomoću računala je bio otvoren za sve zainteresirane studente. Program se priprema kao dio razvoja programa smjera Održavanje motornih vozila. Osim pohađanja službenog dijela programa nastave, tražio sam od predmetnog nastavnika zadatke kako bih još dodatno samostalno vježbao. Na prijedlog profesora Dinka Mikulića praksu sam odradio u odjelu za konstrukciju i razvoj tvrtke DOK-ING d.o.o. U odjelu su me dobro prihvatili i uključili u aktualni projekt. Radio sam na izradi detaljnih CAD modela raznih vrsta nosača u vozilu prema konceptualnom dizajnu te izrađivao radioničke crteže i crteže zavarenih sklopova, sve u programu
Tijekom izrade dokumentacije upoznao sam se s puno pravila i ISO-normi koje sam morao označavati za pojedini izrađeni model kako bi se osigurala kvaliteta izrade. Također, imao sam prilike i sam konstruirati neke stvari kao što su adapteri za druge naplatke i spremnici za baterije za električne quad-ove. S praksom sam iznimno zadovoljan jer sam imao prilike unaprijediti svoja znanja iz modeliranja i konstruiranja.
Nakon prakse odlučio sam krenuti s certificiranjem kao međunarodno priznati dokaz znanja i vještina primijene Solidworks programa za kompjutorsko 3D modeliranje i konstruiranje. Prvi certifikat za mehanički dizajn je „Associate“ razina, a polaganje, obzirom na stečeno znanje s Veleučilišta, nije bio nikakav problem. Nakon razine „Associate“ položio sam i razinu „Professional“. Tijekom certificiranja za razinu profesionalca sam se „znojio“ kod nekoliko zadatka koje sam uspio savladati, a najzanimljiviji dio bio je sklop pojednostavljenja robotske ruke. Trenutno vježbam i učim za „Professional Advanced“ module koji su neophodni za polaganje „Expert“ razine koja je ujedno i najviša.
Pronašao sam svoj interes u 3D modeliranju i konstruiranju kojeg želim dalje obogatiti znanjem korištenja 3D printera. Smatram kako su te vještine danas neophodne za inženjera koji ide u smjeru razvoja i konstrukcija, pošto se danas neki prototipovi 3D proizvoda printaju kako bi se vidjelo jesu li ostvareni željeni rezultati. Prema informacijama od nastavnika, Veleučilište Velika Gorica razmatra ponude za nabavu 3D printera, što s nestrpljenjem očekujem.

CSWP_dino_pecenjev_2 certifikat

Skip to content