Vijesti

2019 / Poziv studentima na izložbu plakata o klimatskim promjenama i projekciju filma Before the Flood

Poziv studentima na izložbu plakata o klimatskim promjenama i projekciju filma Before the Flood

28.05.2019

Više od 150 učenika iz hrvatskih srednjih i osnovnih škola sudjelovalo je u ovogodišnjem izdanju projekta „Prva Generacija – Globalni ciljevi održivog razvoja (COR/SDG) i moj grad/škola“, koji u Hrvatskoj provode veleposlanstvo Švedske, i udruge civilnog društva WWF Adria, Terra Hub Hrvatska i ODRAZ, uz podršku 24sata.

Zadatak je bio izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 globalnih Ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena. Prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a pet najboljih plakata izradili su timovi iz:
– Srednje škole Hvar (Gabrijela Jurić, Stella Miša)
– Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa (Tamara Bajsić, Dina Vojković)
– Prve ekonomske škole iz Zagreba (Dora Celić, Andrea Vrhovac, Ivan Pišković, Marko Andrić, Luka Cikoja)
– Škole za medicinske sestre Vrapče (Gabrijela Ambruš, Paula Roher)
– Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice (Adrian Hlebar, Sara Višak, Emil Kukec, Ana Marija Buhić, Nadja Jandrašec)

Njihovi plakati o važnosti i ujtecaju klime bit će dio završne izložbe Agenda 2030 koju je izradio Švedski Insitut, a koja će biti postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 05. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu.

Na dan otvorenja izložbe, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine od 10.30 do 12 sati održat će se panel Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030 u Stablu znanja Studentskog centra na kojem će sudjelovati mr.sc. Roman Ozimec, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske; Dunja Mazzocco Drvar, RTL; Hrvoje Dragušica, voditelj Održivog razvoja IKEA Hrvatska; dr.sc.Deni Porej, WWF Adria; Laura Skala, pokretačica školskog štrajka za klimu (SS4C) Zagreb te mladi koji su pobijedili na natječaju. Panel će moderirati Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta „Planet ili plastika“ National Geographic-a.

Istoga dana, u četvrtak 30. 5. u 17:30h u Kinoteci bit će projekcija filma “Before the Flood”.

Skip to content