U okviru redovne nastave na preddiplomskom stručnom studiju Upravljanje u kriznim uvjetima na kolegiju: Zaštita osoba i imovine održano je pozvano predavanje na temu „Što donosi Opća uredba (EU) o zaštiti podataka – GDPR na primjeru Republike Hrvatske“.

Predavanje, na kojemu su uz studente, prisustvovali nastavnici i djelatnici Veleučilišta, zajedno s dekanom dr. sc. Ivanom Tothom, prof. v. š., kao i djelatnici velikogoričkih gradskih službi, održali su službenici iz Agencije za zaštitu osobnih podataka Sanja Silaj Zeman, načelnica Službe za međunarodnu suradnju i EU poslove i Igor Vulje, načelnik Službe za nadzor.
Radi se o temi koja je iznimno aktualna i ima za cilj da se uskladi regulativa u području upravljanja osobnim informacijama i drugim podacima koji su vezani uz pojedince na razini cijele Europske unije i njezinih država članica. Opća uredba EU zahtjeva veći uvid u to gdje se i kako osobni podaci koriste, kako se spremaju i prenose, te kako je uređen pristup tim podacima, odnosno kako organizacije nadgledaju tko ima uvid u osobne podatke korisnika.

Osim toga, naši studenti na preddiplomskim i diplomskim stručnim studijima na više kolegija proučavaju temu „zaštite (osobnih) podataka“ te je ovo bila prilika da se i studenti, nastavnici ali i zaposlenici VVG-a upoznaju s načinima izravne primjene GDPR-a u svim državama članicama EU, a koji je u cijelosti obvezujući te će se početi primjenjivati od 25. svibnja 2018. godine.
Na kraju predavanja službenici Agencije za zaštitu osobnih podataka dali su odgovore na dvadesetak pitanja, a koja su se odnosila na problematiku s kojom se susreće Veleučilište kada je riječ o zaštiti osobnih podataka.
Moderator i organizator predavanja bio je prodekan za nastavnu djelatnost dr. sc. Ivan Nađ., prof. v. š., mag. krim.