Vijesti

2018 / Naša studentica postala ambasadorica mladih u Hrvatskoj ligi protiv raka

Naša studentica postala ambasadorica mladih u Hrvatskoj ligi protiv raka

07.06.2018

Naša studentica očne optike Sara Lončar postala je ambasadorica mladih u Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka.

Mladi ambasador je ujedno član Europske lige protiv raka koji promovira Etički kodeks protiv raka s naglaskom na 12 točaka, prvobitna uloga ambasadora je promovira i osvještava populaciju o raku i samu njegovu prevenciju. Budući da je rak bolest koja zahvaća sve veću populaciju društva, s naglaskom na mladu populaciju, ECL ( European Cancer Leagues) je ujedinio sve segmente društva uz organizaciju mladih ambasadora kako bi promocijom 12 točaka unaprijedili promicanje prevencije raka.

Inače, Hrvatska liga protiv raka održala je hvalevrijednu akciju pod nazivom 12 minuta kretanja protiv raka. Predsjednik Lige dr. Eljuga naglasio je kako je slogan 12 minuta kretanja protiv raka proizašao iz 12 točaka Europskog kodeksa protiv raka koji predstavlja preporuke kako bi se smanjila mogućnost pojave opake bolesti-raka. Predsjednik dr. Eljuga pojasnio je da kada bi se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa , onda bi se smanjila smrtnost od istih bolesti za više od 30 posto, što bi za Hrvatsku značilo oko 8 000 manje oboljelih i otprilike 4 000 manje umrlih.
Javnozdravstvenu akcija održala se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske Skupštine Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:
1. Nemojte pušiti.
2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
4. Budite tjelesno aktivni.
5. Hranite se zdravo.
6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
10. Dojite svoje dijete.
11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

 

Skip to content