Dragi svi,

živimo u vrlo neobičnim okolnostima koje od nas traže nove razine prilagodbe.

Dva teška događaja koja su nas zatekla (jedan još traje) prilika su da naučimo nešto i budemo otporniji na slične događaje u budućnosti.

Normalno je da smo uznemireni. Naše tijelo je uznemireno i upozorava nas da se događa nešto što nije dio uobičajenog svakodnevnog iskustva – to su normalne reakcije u nenormalnim situacijama. Takve reakcije nam pomažu da nadvladamo te nenormalne situacije, ali osjećaji koje ih prate, poput straha i tjeskobe nisu uvijek ugodni.

Normalno je da imamo potrebu biti u bliskom kontaktu sa bliskim osobama i poznanicima ali pokušajmo taj kontakt ostvariti telefonom, sms-om, e-mailom, chat-om, društvenim mrežama. Sada je to jako važno. I inače provodimo gomilu vremena na online komunikaciju i sada je vjerojatno prvi put da nas nitko neće opomenuti ili kazniti zbog toga, nego će nas poticati na to. 😊

Dokažimo da su online komunikacija i rad na daljinu jednako efikasni ako ne i bolji od uobičajenog!

 

Važno je shvatiti:

Tijelo me je upozorilo kako bi mi pomoglo da brže i bolje reagiram u prijetećoj situaciji i kad se primirim bit će sve u redu.

Tjeskoba koju osjećam zbog dugotrajne i neposredne prijetnje može se odraziti na ono što mi se događa u tijelu, ali kada si dozvolim da se smirim i ti znakovi i osjeti iz tijela će prestati.

Tjeskobu mogu smanjiti načinom na koji razmišljam, možda mi pritom pomognu ove smjernice:

O  čemu vjerojatno razmišljate: Pokušajte razmišljati ovako ili slično:
Situacija je teška.

Istina, ali prilagodba je moguća i nakon toga uspješnije ću se suočavati s novim teškim situacijama.

 

Kud je baš mene to zadesilo?

Izbjegavamo izravan kontakt ali nismo sami, i nismo jedini. Cijeli svijet se bori s pandemijom i pobjeda je moguća (Kina bilježi sve manje novooboljelih i sve veći broj oporavaka).  Ako i sam doprinesem svojom disciplinom toj borbi ona će stići brže.

 

Zatvoren/a sam u domu i lišen svojih sloboda!

Na sigurnom sam. Mogu se naspavati, obnoviti stare hobije, steći nove. Mogu napisati propuštene zadaće, seminare. Stupiti u online kontakt s osobama s kojima nisam komunicirao dugo ili sam se udaljio. Razgovarati s ukućanima.

Mogu se konačno pozabaviti svojom prehranom i (naučiti) pripremiti neko kvalitetno i ukusno jelo.

Mogu pospremiti računalo ili ormar.

Mogu razmisliti o stvarima koje želim a do sada nisam imao vremena za to.

 

Mogao/mogla bih se razboljeti!

S obzirom da sam doma i udaljen od ostalih ljudi, redovito održavam vlastitu higijenu i higijenu doma, pogotovo jer pažljivo i redovito perem ruke šansa da se razbolim je izrazito smanjena.

 

VAŽNO! Prijateljica zna curu čiji brat radi kao portir u mljekari čuo je od dostavljača koji vozi jogurt i vrhnje u ministarstvo od kuharice (koja bi usput trebala biti doma u samoizolaciji) da oboljelih ima 3556 i pol (za ovog jednog se ne zna jer možda ima i neku drugu sličnu bolest, a i tehničar je površno odradio test). Na vrijeme kupite sve što trebate dok još možete!

Tko mi prenosi ovu obavijest?

Prije nego što poduzmem nešto i podijelim je dalje pričekat ću i razmisliti što ona znači.

Postoje službeni kanali informacija i pratim ih dva do tri puta dnevno kako bih bio/bila informiran/a i nema potrebe da nasjedam na nečije panične reakcije i „igru pokvarenog telefona“. Radije ću pokušati smiriti i urazumiti osobu koja mi je poslala ti dezinformaciju. Kada bi se svi ponašali odgovorno kao ja, tada bi ovakvih poruka bilo puno manje.

 

Nije dobro da pratim bilo kakve novinske portale, jer nemaju svi novinari kulturu ili svijest prijenosa informacija i nepažljivo oblikuju svoju komunikaciju i ponekad ne provjeravaju svoje izvore.

 

Što ako mi ponestane hrane, wc papira, lijekova…

Imam sve potrebno za sada. Iako radi naše sigurnosti trgovine i ljekarne i dr. nužne djelatnosti rade ograničeno, i dalje rade i opskrbni lanac funkcionira i svega ima dovoljno. Razumno ću trošiti zalihe kako ne bih morao/morala nepotrebno izlaziti, a kada budu pri kraju pametno ću organizirati opskrbu sukladno uputama kriznog stožera.

Što se tiče wc-papira, izbjegavat ću brisati prašinu s njime, koristit ga kao potporanj stolu koji se klima i sl…. Ima ga dovoljno, a da ga i nestane postoje alternative, samo moramo biti malo maštovitiji. 😊

 

Sve je zatvoreno!!!

Najvažnije službe i djelatnosti rade i funkcioniraju jako dobro.

Bolnice, ljekarne, policija, vatrogasci, prehrana, veterinari…

Brojne djelatnosti funkcioniraju na daljinu.

 

Lažu nam, situacija je puno gora, ne treba im vjerovati.

Nikome nije u interesu sada lagati.

Sve što je učinjeno do sada učinjeno je dobro i čini se sve da bude i bolje, kao što će se na kraju i pokazati.

 

Ma ne može meni ništa virus, sve je prenapuhano.

 

U redu je da se ne bojim. ALI bit ću odgovoran prema sebi i prema drugima, bit ću oprezan i pridržavati se uputa. Odgovornošću prema vlastitom zdravlju i zdravlju drugih mogu  omogućiti liječnicima da pomognu onima kojima je to potrebno. I ja na taj način spašavam živote onih koji su ranjivi.

 

Sve je nesigurno, neizvjesno i prijeteće. Zahvatile su nas neviđene nevolje.

Nemam potpunu kontrolu nad onime što se događa, pogotovo nad silama prirode ALI MOGU KONTROLIRATI PUNO TOGA:

· održavati higijenu

· disciplinirano se socijalno distancirati

· pratiti i slušati  informacije i upute nadležnih i legitimnih službi

· promijeniti način na koji razmišljam

· upravljati svojim tjelesnim osjetima pravilnim disanjem (potražit ću na internetu kako)

· činiti sve što volim i inače raditi kod kuće i što me opušta  kad sam doma: gledati serije, filmove, čitati, obavljati svoje redovne obaveze od doma, kuhati, pospremati (ima nas i takvih 😊)

· stvoriti dnevnu rutinu i raspored

· moliti, meditirati, razgovarati s povjerljivim osobama ili  stručnjakom (na daljinu)

· brinuti oko djece, starijih, životinja.

 

Ja se borim na svoj način i to je jako važno jer na taj način pridonosim izlasku iz ove situacije.

 

I dalje sam uznemiren/a što god da radim…

Postoje stručnjaci za mentalno zdravlje, dostupni su mi na velikom broju telefonskih linija i drugačijih kontakata… zašto ne bih pokušao/pokušala.

 

Dodatne informacije

https://www.koronavirus.hr/najnovije/snasle-su-nas-dvije-opasne-situacije-pandemija-i-potres/270

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/izolacija-tko-sve-treba-biti-u-njoj-i-pravila-koja-trebaju-postovati-ukucani-osobe-koja-je-izolaciji/

 

Pripremio: Marko Toth, mag. psych., predstojnik Centra za karijernu i psihološku podršku