Vijesti

2018 / Prva zajednička obuka o upravljanju rizicima od katastrofa na Saxion University of Applied Sciences

Prva zajednička obuka o upravljanju rizicima od katastrofa na Saxion University of Applied Sciences

24.04.2018

Mreža CONRIS (Cooperation Network of Risk, Safety and Security studies) visokih europskih učilišta s programima kriznog menadžmenta, rizika, sigurnosti ili zaštite, čiji je član i VVG, razvili su program osposobljavanja za upravljanje rizicima od katastrofa. Program je namijenjen prvostupnicima i magistrima struke, čiji je cilj raditi u području upravljanja rizikom od katastrofa. Program se temelji na publikaciji Science for Disaster Risk Management 2017. koju je izdao Disaster Risk Management Knowledge Center Europske Unije (besplatni download: https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e11aad03-5ae2-11e7-954d-01aa75ed71a1/language-en ) , a čiji su predavači Tom de Groeve, zamjenih direktora Disaster Risk Management Unit pri Joint Research Centre Europske Komisije i Pierre Kockerols, viši stručnjak pri Euroospkoj komisji, sudjelovali u predavanjima.
Prvi trening održan je na Saxion University of Applied Science u Enschede, Nizozemska u razdoblju od 9.-13. travnja 2018. Predavači i stručnjaci s uključenih visokih učilišta iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Engleske i Italije održali su predavanja za 50 studenata. Nakon predavanja studenti su primijenili znanja iz područja upravljanja rizicima od katastrofa na praktične zadatke. Za rizike od poplava i slučaj nuklearnog rizika razvili su integriranu strategiju za rješavanje.
Sa Veleučilišta Velika Gorica na izradi treninga sudjelovali su dr.sc. Željko Dobrović, pročelnik studija Krizni menadžment i Marina Črnko. Dr.sc. Željko Dobrović održao je predavanje o spremnosti i unapređenju sposobnosti institucija za upravljanje katastrofama.
Prvi trening rezultirao je izgradnjom potencijalnih modula za buduće DRM treninge na drugim visokim učilištima, uključujući razvoj ciljanih predavanja, prezentacija, vježbi i zadataka. U narednim mjesecima trening će se dalje razvijati na temelju procjene prvog treninga, a planirano je širenje na visoka učilišta na području Europe. Uz postojeće module razvijat će se nova predavanja i vježbe što će u konačnici rezultirati jedinstvenim nastavnim planom i programom (curriculum) modularnog tipa za područje upravljanja rizicima katastrofa, krizama, zaštitom i sigurnošću. Pojedine module različite zemlje mogu koristiti ovisno u krizama (nesrećama) koje se dominantno kod njih dešavaju.

Skip to content