Vijesti

2013 / POZIV MEDIJIMA – Optometrija – struka koja zapošljava svakog završenog studenta – Otvorenje 1. optometrijske konferencije srednje i jugoistočne Europe OCCSEE 2012

POZIV MEDIJIMA – Optometrija – struka koja zapošljava svakog završenog studenta – Otvorenje 1. optometrijske konferencije srednje i jugoistočne Europe OCCSEE 2012

05.04.2013

header

Pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i športa prof.dr.sc. Saša Zelenika otvorit će 1. optometrijsku konferenciju srednje i jugoistočne Europe – OCCSEE 2012.

Opatija, hotel Ambasador, 1. lipnja 2012., 16.30 press konferencija za novinare, 17 sati svečano otvorenje konferencije.

Broj zemalja sudionica: 19

Zemlje sudionice: Njemačka, Austrija, Švicarska, Engleska, Irske, Italija, Poljska, Slovenija, Češka, Slovačka, Estonija, Rumunjska, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo

Broj radova: 98

Broj sudionika: 450

Statistika sudionika: optičari 20%, optometristi 60%, oftalmolozi 20%oko_200

Radi se o potpuno novoj i jedinstvenoj struci u regiji za kojom postoji izrazito velika potražnja na tržištu. Struka u kojoj nema niti jednog nezaposlenog završenog studenta optometrista. Štoviše, Veleučilište zaprima kontinuirano upite iz susjednih zemalja o studentima, potencijalnim budućim djelatnicima u optičkim, optometrijskim i oftalmološkim radnjama i ordinacijama. Ovaj studij svake godine upisuje 10-tak inozemnih studenata, uglavnom iz Slovenije i drugih susjednih zemalja, a svaki student nakon završetka studija pronađe posao.

S ciljem jačanja ove struke i jačeg pozicioniranja ovog studija na regionalnoj razini Veleučilište organizira 1. optometrijske konferenciji srednje i jugoistočne Europe. Prvi puta u Europi na jednom mjestu naći će se tri razine stručnjaka – optičari, optometristi i oftalmolozi što je potpuno logična suradnja.

Želi li se racionalizirati zdravstveni sustav RH u pogledu zdravstvene skrbi o vidnom sustavu i smanjiti liste čekanja u bolnicama, ovakva suradnja je nužna. Zato smo i Ministarstvu zdravlja predložili prilagođavanje pravne regulative Europskoj dobroj praksi i ponudili rješenje za optimizaciju troškova u zdravstvu. Nažalost, iako se provjeren model nudi kao logično rješenje, ne pokazuje se dovoljan interes za njegovu primjenu.

Konferencija za novinare održat će se 1. lipnja 2012. u 16.30 u Opatiji, a svečano otvorenje konferencije u 17:00 sati u kongresnoj dvorani hotela Ambasador u Opatiji. Okrugli stol održat će se isti dan s početkom u 15:00 sati u maloj dvorani Mimoza II, hotela Ambasador na temu „Edukacija i kompetencije u optometriji u zemljama srednje i jugoistočne Europe”.

Optometrija podrazumijeva optičku korekciju refrakcijskih i drugih anomalija oka, određivanje i primjenu potrebnih naočala, kontaktnih leća i ostalih pomagala za poboljšanje vida, prepoznavanje anomalija vidnog sustava, ergonomija gledanja, savjetovanje o pravilnoj uporabi naočala i kontaktnih leća te ostalih pomagala za vid.

Molimo Vas da se odazovete press konferenciji kako biste informirali javnost o novoj struci i o kvalitetnoj usluzi dostupnoj u Hrvatskoj u pogledu refrakcije oka.

Za bilo kakva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Više o konferenciji na www.vvg.hr/optometry

PRESS RELEASE

Skip to content