U organizaciji PU Zagrebačke i potporu Ravnateljstva policije, Vijeća za prevenciju Grada Zagreba, vodećeg svjetskog proizvođača optičkih rješenja za korekciju vida Essilor te partnera projekta odrađena je prva u nizu preventivnih akcija “Dobar vid za sigurnost u prometu”.
Prometni i kontakt policajci zaustavljali su vozila kako bi studenti stručnog studija očne optike s Veleučilišta Velika Gorica vozačima napravili jednostavnu provjeru vida.
Ova akcija se istog dana nastavila u prometu na 10 zagrebačkih lokacija. Radile su se kratke provjere oštrine vida kroz koje su ispitanici dobili informativno saznanje o svom vidu, upute o važnosti redovitih provjera te edukativan letak s jednostavnim testom za provjeru vida kod kuće.
“Iskustva govore da vozači često zanemaruju svoj vid, a zakonom nije određeno koliko često trebaju raditi provjere. Ovom preventivnom akcijom želimo osvijestiti sve sudionike u prometu o važnosti dobrog vida: potaknuti ih na aktivnost te pozvati da, ako ne vide dobro, potraže stručnu pomoć. Ovom preventivnom mjerom smanjuje se mogućnost stradavanja u prometu”, rekla je Iva Šalamon Reškovac, organizatorica ovog događaja.
Sam događaj započeo je programom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (mala dvorana).