Na početku nove godine uvijek se previđaju aktivnosti i događaji koji će obilježiti sljedeću godinu. Najutjecajniji stručnjaci su se složili da će sljedećih pet razloga osigurati uzbudljivu 2013. godinu na području Jave:

1. Objavljivanje Jave inačice 8

Objavljivanje nova inačice Jave najavljeno za rujan 2013., a najočekivanija novost su “lambda funkcije” (engl. lambda functions). Zbog najave znatnijih promjena koje će zahtijevati dosta promjena i unutar razvojnih okruženja (npr. Eclipse), mišljenja stručnjaka su podijeljena po pitanju isplativosti instantnog prelaska na tu novu inačicu Jave.

Unutar nove inačice Jave biti će unaprijeđeni ključni dijelovi poput Date and Time API-a (podsjećamo, mnogi Java programeri su umjesto javinog Calendar API-a koristili vanjsku biblioteku Joda Time koja je neusporedivo jednostavnija i intuitivnija).

2. Daljnji razvoj jezika temeljenih na JVM-u

Tamo gdje je razvoj jezika temeljenih na JVM-u stao u prošloj godini, očekuje je nastavak razvoja i popularizacije tih jezika predvođenih Scalom.

Dinamički jezik Groovy, sljedeći je po popularnosti, a objavljivanjem Jave 8 omogućit će programerima mnoge korištenje mnogih novih funkcionalnosti.

Preostali jezici poput Clojurea, JRubyja i Kotlina također ima vrlo aktivnu zajednicu koja ih podržava i unapređuje, te se tijekom 2013. predviđa i nastavak njihove popularizacije.

3. Naglašavanje važnosti JavaScripta unutar Jave

Novi JavaScript engine koji će biti uključen u Javu 8 će ugraditi JavaScript u Java aplikacije. Time će biti spojeno najbolje između dva svijeta, JavaScript i izvođenje aplikacije na JVM-u.

4. Iskorištavanje grafičke kartice kod programiranja

Već duže vrijeme postoji svijest kod IT stručnjaka da grafičke kartice na računalima imaju zavidne performanse koje se uglavnom koriste za izvođenja zahtjevnih grafičkih simulacija i efekata, ali taj veliki potencijal se može iskoristiti i za izvršavanje Java aplikacija. Za ispunjenje tog cilja nastao je open source projekt pod nazivom Sumatra. Inicijalni fokus je postavljen na fukcionalnostima i svojstvima kao što su Hotspot JVM, omogućavanje generiranje programskog koda, podrška za izvođenje aplikacija i oslobađanje memorije.

5. Proširivanje Javinog obzora na području “oblaka”

Podrška za cloud computing će biti omogućena u Java 8 Enterprise Edition inačici, međutim, zbog problema sa standardizacijom i optimizacijom, na providerima , prije svega Oracleu, je odgovornost za omogućavanje tih funkcionalnosti. No, open source zajednica je već omogućila korištenje cloudfunkcionalnosti uz programski okvir jclouds. Osim njega postoji još i Waratek, Cloud VM za Javu.

Izvor: 5 Reasons to be excited about Java in 2013