Mada korisnicima objavljivanje tweeta ili lajkanje na Facebooku traje nekoliko klikova mišem, iza toga se mogu skrivati tisuće linije koda.

Novi programski jezik Dog, namijenjen je prije svega jednostavnijem programiranju društvenih aplikacija, servisa za upoznavanje, P2P usluga, pa sve do društvenih mreža različitih vrsta i namjena.

Upravo s tim ciljem je profesor MIT Media Laba, Sep Kamwar, odlučio razviti novi programski jezik koji se temelji na prirodnom jeziku.

Prema njegovim riječima, Dog je počeo razvijati upravo zbog vlastitih frustracija izazvanih programiranjem, poput Java koda, smatrajući kako mnoge naredbe mogu biti opisane običnim engleskim jezikom.

“Pisao sam kodove na nižoj razini apstrakcije nego što sam morao razmišljati o interakciji”, kaže Kamwar. “Stoga sam mislio da će biti zanimljivo kreirati programski jezik koji bi mi dopustio pisati na istoj razini apstrakcije kao da mislim.”

Kamvar je započeo raditi na Dogu sa željom izgradnje koda za društvene programe, te je došao do nekih ideja za rješavanje određenih problema, kao što je na primjer lakša identifikacija ljudi. Stoga je napravio osnovni tip podataka koje bi jezik mogao prepoznati, baš kao što drugi jezici prepoznaju “stringove” teksta i “integere”.

Potom je stvorio jednostavnu sintaksu koju koristi prirodni jezik s vrlo jasnim naredbama: “pitaj, slušaj, zabilježi, i izračunaj” (ask, listen, notify i compute).

Primjer linije koda na primjeru News Feeda glasi, “LISTEN TO PEOPLE FROM mit VIA http FOR posts“, koju će koristiti aplikacija za praćenje web ažuriranja iz skupine osoba povezanih preko MIT-a.

Novi jezik će se kroz sljedećih nekoliko mjeseci testirati u zatvorenoj beti, a Kamwar vjeruje kako bi u javnosti mogao biti dostupan tijekom proljeća 2013.

Jezik će biti besplatan i otvorenog koda, što znači da će ga korisnici moći mijenjati prema želji. Mada je ovaj jezik u osnovi namijenjen serverskoj strani, jer se bavi slanjem podataka na poslužitelje kako bi izvršili određene zadaće, Kamvar i njegov tim su započeli raditi i na “klijent” inačici.

Kamvar kaže kako Dog možda neće nikada biti razvijen kao prirodni jezik za programiranje Wolframa Alpha tipa Inform 7, no bit će mnogo razumljiviji za početnike i laike koji će napokon moći razumjeti što se dešava iza kulisa web stranica i razbiti famu o programiranju kao nečem znatno težem od onoga kakvo može biti.

Izvor: Vidi