e-UcenjeVećina ljudi u Hrvatskoj još uvijek je sklonija starom načinu učenja iz knjiga, no s razvojem novih tehnologija razvila se i takozvana vrsta učenja, e-učenje (eng. e-Learning).

E-učenje je oblik učenje u kojem informacijske i komunikacijske tehnologije u potpunosti podupiru sve komponente učenje određene materije. E-učenje omogućava prijenos znanja i vještina putem računala. Aplikacije i procesi u ovakvom načinu učenja uključuju web zasnovano učenje, računalno zasnovano učenje, prilike za virtualno učenje i digitalnu kolaboraciju.

Iako je e-učenje (elektroničko učenje) u inozemstvu postalo gotovo ubičajeno, kod nas još uvijek nije u punom zamahu. Ono što takav način učenja pruža je nadogradnja postojećeg znanja ili stjecanje novoga na način koji štedi i vrijeme i novac. Primjerice, ako želite učiti strani jezik, to možete učiniti i sami tako što kupite neki ‘tutorial’ (tečaj) ili možete koristiti niz besplatnih koji su dostupni na internetu. Tako ćete sebi uštedjeti vrijeme i novac jer ‘tutorial’ sigurno nećete platiti koliko i klasični tečaj stranoga jezika, a moći ćete ‘uzimati sate’ kad god to želite i gdje god želite.

Najpoznatije internet stranica za e-učenje su:

  • Khan Akademija – neprofitna organizacija koju je 2006. godine osnovao Salman Khan. Cilj akademije je pružanje visoke kvalitete obrazovanja bilo kada, bilo gdje. Akademija pruža više od 3.400 video ‘tutoriala’ koji pokrivaju gotovo sva područja, od biologije i astronomije do organske kemije i ekonomije.
  • Coursera – vjerojatno najbolja internet stranica za e-učenje prilagođeno akademskoj zajednici. Tvrtka je povezana sa najboljim sveučilištima na svijetu, te nudi tečajeve za one koji ih žele pohađati, naravno sve to potpuno besplatno! Ipak, cilj ove stranice nije samo pružanje znanja, već i postavljanje određenih ciljeva pred polaznike tečajeva. Ti ciljevi nisu ništa drugo nego savladavanje gradiva kao da su polaznici studenti nekog od sveučilišta (ovo nije obavezno, već opcionalno za svakog polaznika). Kvalitetu ove stranice za e-učenje potvrđuje brojka od 1.708.613 registriranih polaznika tečajeva i 33 svjetski poznata sveučilišta koji su partner tvrtke – Stanford University, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, The Hong Kong University of Science and Technology, Hebrew University of Jerusalem, University of London International Programmes, University of Melbourne, itd…
  • MIT Open Course Ware – inicijativom poznatog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) nastala je još jedna izvrsna stranica. Na ovoj stranici mogu se pronaći edukativni materijali iz predavanja sa njihovih preddiplomskih i diplomskih studija. Predavanja su dostupna svima, ali tek je dio njih besplatana.

Nekoliko savjeta za ovakvu vrstu usvajanja novih znanja:

  • Budite aktivan e-učenik
  • Odvojite vrijeme samo za učenje
  • Kontrolirajte vaše okruženje
  • Upoznajte zahtjeve sustava i pripremite se
  • Popišite stvari koje morate naučiti
  • Sudjelujte
  • Ocjenite tečaj

Izvor: Dnevnik.hr