U zadnjih godinu, dvije, mogli smo pročitati ili čuti mnogo rasprava na temu: “NoSQL ili RDBMS?”… Takva rasprava je nešto slično poput već vječne rasprave “Windows PC ili MAC?” Osobno, za mene je to kao da raspravljamo da li je bolje pojesti krušku ili jabuku?

No, važno je shvatiti kako smo uopće došli do navedene problematike, kada su relacijski sustavi baza podataka (RDBMS) bili do nedavno apsolutno nedodirljivi u konceptu razvoja bilo kojeg web orijentiranog informacijskog sustava! Troškovi telekomunikacijskih i storage usluga su značajno opadali sukladno razvoju tih tehnologija, pa je tako postalo moguće spremati sve veću količinu podataka. Takav razvoj tržišta naveo je pružatelje storage usluga da ulažu veća sredstva u ciljani, jedan-na-jedan marketing, kako bi mogli bolje utjecati na potencijalne klijente i objasniti im sve prednosti takvih servisa. Samim time, baze podataka su rasle sve brže i brže, a izvođenje upita je trajalo sve duže i duže. Konačno, inženjeri su počeli istraživati bolje rješenje, jer relacijski sustavi baza podataka (RDBMS) nisu više mogli držati korak sa potražnjom određenih dijelova tržišta. Naglasak je na određenim…

Nisu svi podaci u relacijskim odnosima. Za takva rješenje, NoSQL može biti itekako koristan.

Ovisno o informacijskom sustavu ovisiti će i izbor primjene određenog koncepta baze podataka. Zasada još uvijek dominira na tržištu relacijska baza podataka, a do kada će takav odnos snaga biti prvenstveno ovisi o database providerima koji će ulagati sredstva u razvoj NoSQL koncepta baze podataka.

Više o navedenoj temi na sljedećim linkovima: