Prema rezultatima ankete provedene među 450 informatičkih tvrtki, njih 95,4 posto ove godine ne planira smanjenje broja zaposlenih informatičara, a 56 posto će primati nove zaposlenike, što je šest postotnih bodova više nego prošle godine.

Informatičke i komunikacijske tvrtke najviše će zapošljavati programere te specijaliste za razvoj softvera i baze podataka, pokazuju rezultati ankete.

Da u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog informatičkog kadra smatra 80 posto anketiranih, međutim istovremeno samo osam posto tvrtki ima sustavno organiziranu praksu za studente informatike.

Poslodavcima u ICT sektoru i dalje su važni certifikati te industrije pri čemu su najpoželjniji oni koje izdaju Microsoft, CISCO i Oracle.

Informatička pismenost i stručnost imat će sve veću težinu na tržištu rada – procjena je Europske komisije da će do 2015. godine u 90 posto natječaja i oglasa za zapošljavanje kao jedan od uvjeta biti istaknute informatičke kompetencije, rečeno je na konferenciji.

U Hrvatskoj je, prema podacima koje je iznio profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar, 44 tisuće informatičkih radnih mjesta, ali u samo osam poduzeća ima ih više od 200 dok je prosječan broj zaposlenih u specijaliziranim ICT tvrtkama 4,9.

Na milijun stanovnika manje je od 100 diplomiranih računaraca, a tek ih je 1,5 posto u odnosu na sve diplomirane u Hrvatskoj, kaže Mornar.

Konferencija “ICT zanimanja i digitalne kompetencije u ICT sektoru” organizirana je u sklopu Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija koji se obilježava od 26. do 30. ožujka.

Izvor: Business.hr