Vijesti

2017 / Udruga kriznog menadžmenta objavila procjenu rizika od potresa za hrvatske gradove

Udruga kriznog menadžmenta objavila procjenu rizika od potresa za hrvatske gradove

03.10.2017

Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta, koja je registrirana na Veleučilištu Velika Gorica, Igor Magdalenić, jučer je gostovao u Dnevniku HRT-a. Povod je bio objavljena procjena rizika i ranjivosti od potresa za četiri hrvatska grada: Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik.
Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu. Nadalje, obrađeni su sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procijenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.
Inače, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta okuplja nastavnike, bivše i sadašnje studente VVG-a te u posljednje vrijeme bilježi ogromne uspjehe. Copernicus program Udruzi je ustupio alate kriznog menadžmeta daljinske detekcije satelitskih sustava, a Udruga se povezala i sa sličnim organizacijama na svjetskoj razini s kojima razmjenjuje podatke i različite metodologije kriznog menadžmenta. Osim toga, kako nam je ispričao predsjednik Magdalenić, inače student VVG-a, Udruga je ušla u Research & Innovation program Europske komisije.

Više možete vidjeti na poveznici:

udruga kriznog menadžmenta

Skip to content