Vijesti

2017 / Održana antiteroristička pokazna vježba u organizaciji VVG-a

Održana antiteroristička pokazna vježba u organizaciji VVG-a

25.05.2017

Velikom pokaznom vježbom obrane od terorizma jučer je započela Međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja (DKU) koju desetu godinu za redom organizira Veleučilište Velika Gorica.
Na pokaznoj vježbi obrane od terorizma i RKBN (radiološkog, kemijskog, biološkog i nuklearnog) napada, održanoj na poligonu u Stubičkoj Slatini, sudjelovali su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova – Antiteroristička jedinica Lučko, Državna uprava za zaštitu i spašavanje s Državnom intervencijskom postrojbom civilne zaštite, javnim vatrogasnim postrojbama Zagreba i Zaboka, DVD-om Stubička Slatina, gradskim društvima Crvenog križa Zaboka i Krapine te DOK-ING-om i Pirotehnikom Mirnovec U vježbi koju su promatrali brojni uzvanici, među kojima i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske brigadir Damir Terzić, sudjelovali su i studenti Veleučilišta Velika Gorica.
Vježbu su komentirali koordinator i idejni začetnik cijelog projekta dr. sc. Zvonko Orehovec, pomoćnik zapovjednika Specijalne policije RH Alenko Ribić, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Boričević i Gordan Pešić iz DOK-ING-a. U atraktivnoj vježbi sa specijalcima u antiterorističkoj akciji sudjelovao je i helikopter MUP-a.
Međunarodna konferencija nastavila se službenim otvorenjem u 17 sati u Tuhelju, u hotelu Well. Nakon uvodnog pozdrava dekana Veleučilišta Ivana Totha, goste je pozdravio i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.
Na službenom dijelu otvorenja konferencije gostima se u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Desetu konferenciju otvorio je brigadir Damir Terzić u ime predsjednice Hrvatske, pokroviteljice Međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja.
U sklopu svečanog otvorenja održana su i tri pozvana predavanja. Bili su to vrsni predavači iz Nizozemske, Italije i Velike Britanije koji su svojim prezentacijama iz područja sigurnosti i obrane u novom dobu prijetnji te upravljanja i očekivanjima nakon kemijskih, nuklearnih ili bioloških napada.

Naime, konferencija Dani kriznog upravljanja ne sastoji se samo od znanstvenog i stručnog dijela, nego šalje i neke poruke studentima, našim građanima, ali i širokoj javnosti o važnosti upravljanja svim vrstama kriza te daje svoj doprinos globalnoj sigurnosti. Ova je konferencija nadopuna svega onoga što se događa u obrazovnom procesu jer obrađuje teme koje se odnose na našu suvremenost i probleme s kojima se danas suočavamo. Deseta međunarodna konferencija s temom „Sigurnosno okruženje i izazovi kriznog upravljanja“ i ove je godine okupila međunarodne stručnjake i znanstvenike koji se na različite načine bave pitanjima suvremene sigurnosti i kriznog upravljanja. Sve dosadašnje konferencije dale su veliki doprinos u unapređenju sustava kriznog upravljanja, kako u području edukacije profesionalnog kadra, tako i u otvaranju znanstvenih i stručnih rasprava o izazovima suvremene sigurnosti.
Konferencija se nastavlja i danas nizom radionica a završava sutra okruglim stolom. Inače, na ovoj konferenciju su autori iz Hrvatske i cijeloga niza europskih zemalja: Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Portugala, Makedonije, Slovačke, Kosova i Češke.
U svakom slučaju Dani kriznog upravljanja korigiraju cijeli naš sustav kriznog upravljanja i to je doprinos Veleučilišta Velika Gorica društvu u kojemu živimo.


<a href="https://vvg.hr/wp-content/uploads/2017/05/dku-001.jpg"

Skip to content