Vijesti

2017 / Održano predavanje o Formuli Student

Održano predavanje o Formuli Student

05.06.2017

U organizaciji Savjetovališta za studente SOVA, Studentskog zbora i prof. Branka Katane mag. ing. mech., na Veleučilištu Velika Gorica održano je predavanje studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje o njihovim iskustvima na natjecanjima s bolidima koje su sami izgrađivali.

Naime, natjecanje studenata u spomenutoj disciplini pokrenuto je 80-ih godina prošlog stoljeća i uključuje studentske timove iz cijelog svijeta. Studenti moraju sami projektirati i izraditi bolid kojim se natječu, što znači da ih očekuju istraživanje, razvoj, proizvodnja, marketing, menadžment i prikupljanje sredstava za projekt. U tom procesu studenti primjenjuju naučeno u praksi, razvijaju svoje sposobnosti i bolje se pripremaju za tržište rada. Za razliku od Formule 1 u kojoj je prioritet brzina, ovdje se cijeni inovativnost i inženjerski pristup rješavanju problema. Zadatak nije trivijalan jer potrebno je maksimizirati performanse bolida unutar često vrlo ograničenog budžeta i strogih pravila koja nalikuju na one u Formuli 1.
Natjecanje Formule Student sastoji se od dva dijela. Prvi, statički dio se sastoji od tehničkog pregleda na kojem se utvrđuje zadovoljava li bolid pravila. Zatim studenti prezentiraju svoje vozilo sucima koje čine inženjeri iz svijeta vrhunskog automobilizma, obrazlažući pritom različite elemente dizajna i projektne odluke kojima su došli do konačnog rezultata. Dizajn bolida, analiza troškova i prezentacija nose gotovo trećinu ukupnog broja bodova. Ostale dvije trećine bodova nosi dinamički dio natjecanja u kojem se bolid natječe na trkaćoj stazi. Testiraju se ubrzanje bolida na 75m, brzina i točnost na poligonu, ekonomičnost potrošnje goriva te utrka izdržljivosti duljine 22km. O težini i intenzitetu utrke izdržljivosti dovoljno govori podatak da svega polovica bolida završi utrku. Kako kompletan projekt realiziraju studenti, tako i vozač mora biti jedan od studenata iz tima.
Natjecanje je okrenuto novim tehnologijama te se studenti mogu natjecati i bolidima s pogonom na alternativna goriva. Uz to, postoji i kategorija u kojoj se studenti natječu samo tehničkim rješenjem ili dijelom bolida kojeg će naredne godine ugraditi u gotovi bolid zbog svjesnosti da studenti rade s vrlo ograničenim resursima.
Studenti FSB-a prenijeli su nam svoja iskustva s natjecanja. Njihov tim osnovan je 2004. godine i dosad su uspjeli razviti 4 različita bolida s kojima su se natjecali pri čemu je svaki novi bolid bio lakši, napredniji i brži od prethodnog. Rad na projektu Formule Student rezultirao je mnogim završnim i diplomskim radovima. Kontinuirani rad i napredak uspio im je 2014. godine donijeti visoko 10. mjesto na natjecanju održanom na kultnoj F1 stazi Silverstone u Velikoj Britaniji. Nakon uspjeha se nisu uspavali, već rade na razvoju novog bolida od kojeg imaju velika očekivanja.
Studenti zainteresirani za ovaj zasigurno vrlo izazovan i zabavan projekt mogu se javiti kolegi Marjanu Klariću na mail: manjokl@gmail.com.

Skip to content