Croatian(HR)English (United Kingdom)
Viagra In Australia For Sale
bolonja
vvg_na_youtube_transp_150
wifi_vvg_transp_150
MSDNAA VVG

ERASMUS - Povelja

erasmus_vvg_sm

LoginFrench German Italian Russian Slovenian Hungarian
Stjepan Dovhanj, Održavanje zrakoplova
There are no translations available.

Veleučilište Velika Gorica upisao sam zato jer je to jedini studij u struci koji je direktan nastavak na Višu zrakoplovnu školu, sadašnji Fakultet prometnih znanosti. Prometni fakultet - zračni promet nema mnogo dodirnih točaka s održavanjem, to je, kako i sama riječ kaže: „promet“. Moja struka i interes od prvog je dana bio održavanje zrakoplova, a ne promet.

Ja nisam pohađao druge fakultete, ali ako Veleučilište uspoređujem s prethodno spomenutim fakultetom (VZŠ), onda nisam primijetio bitnije razlike u organizaciji samog studija. Naime, VZŠ je prema broju studenata i načinu organiziranja predavanja bila vrlo slična VVG-u. Dakle, imala je gotovo sve prednosti sustava koje je Bolonjski proces uveo.

Pokušat ću objasniti. Predavanja su se odvijala u malim skupinama studenata po usmjerenju, što je omogućilo direktan kontakt profesor - student, a to je rezultiralo kvalitetnijim i aktivnim studiranjem. To je za mene osnovna prednost za svaki studij. Kako se to odražava i kolike su prednosti takvoga rada na vježbama da i ne spominjem. Nije svejedno ako predavanje sluša ili pohađa vježbe 200 ili 40 studenata.

To je po mome mišljenu osnovna prednost VVG-a u odnosu na ostale fakultete.

Nadalje, meni osobno po mjestu rada (Velika Gorica - Pleso) ovaj je studij odgovarao jer sam nakon posla s lakoćom stizao na predavanja zbog rasporeda predavanja koja su maksimalno bila prilagođena studiju uz rad.

Organizacija predavanja bila je izvrsna. Što se kvalitete i stručnosti predavača tiče, mislim da su na visokom nivou. Ja osobno apsolutno sam zadovoljan i kvalitetom i stručnošću angažiranog kadra.

Zbog nedostatka vremena vrlo sam se malo družio sa studentima, a pogotovo redovitim studentima. Međutim, mišljenja sam da je to kao i na drugim fakultetima, osim malo veće prisnosti zbog manjeg broja i bolje i intenzivnije komunikacije.

S više od trideset godina rada u struci (poslovi projektiranja, održavanja zrakoplova), a zatim studija za taj posao, ako bih rekao da sam naučio nešto što već nisam znao, onda ne bih bio nikakav stručnjak. Dakle, u struci mi nije dalo ništa, a što ja nisam znao. Ono čime sam proširio svoje znanje i što je bilo korisno nove su tehnologije i alati te bih posebno istaknuo informatički dio studija na kojemu sam mnogo naučio, a što za prethodnog studija nije postojalo.

S Veleučilištem sam povezan na nekoliko načina, a jedan od njih je i ovaj tekst. Također sam zaposlio jednog studenta, svog kolegu, u inženjeringu koji sam donedavno vodio gdje on i dalje radi. Siguran sam da povezanost studenata i Veleučilišta nakon završetka studija mnogo, osim o nama, ovisi i o Veleučilištu. Naime, sada će možda biti interesantan nastavak specijalističkog studija za mene. Ali do kada da studiram, pa meni je 55 godina! Za učenje nikad nije kasno. Uči se cijeli život i dovoljan je samo kratak predah i više nisi u trendu. Postaneš starac kojega se svi žele riješiti. Zrakoplovna struka tu je posebno osjetljiva jer je napredak u tehnologijama svakodnevan. Trenutačno sam zaposlen u Hrvatskom zrakoplovnom savezu.

Radim isti posao kao i u prijašnjoj tvrtci (na funkciji CAMO Manager i Maintenance Manager -   rukovoditelj planiranja sustava održavanja i rukovoditelj organizacije za održavanje zrakoplova), samo sada na malim zrakoplovima težine ispod 5700 kg.

Poruka sadašnjim i budućim kolegama: ono što bih ja poručio studentima jest ono što govorim i svome sinu, a to je: prihvati se, sinak, knjige i uči. Pohađaj redovito predavanja i vježbe. Kolokviraj sve što je moguće. Na predavanjima se ponašaj pristojno. Slušaj i ne ometaj druge. Poštuj profesore i korektno se odnosi prema njima ako očekuješ takav odnos prema sebi.


Stjepan Dovhanj,
Rukovoditelj planiranja sustava održavanja i
organizacije za održavanje zrakoplova,
Hrvatski zrakoplovni savez
altaltaltalt
AddThis Social Bookmark Button
Last Updated on Friday, 01 July 2011 21:49
 
Stranice izradili studenti Veleučilišta Velika Gorica
Goran Batušić i Krešimir Mihalj