Croatian(HR)English (United Kingdom)
Where To Buy Viagra In London
bolonja
vvg_na_youtube_transp_150
wifi_vvg_transp_150
MSDNAA VVG

ERASMUS - Povelja

erasmus_vvg_sm

PrijavaKalendar

Last month August 2014 Next month
M T W T F S S
week 31 1 2 3
week 32 4 5 6 7 8 9 10
week 33 11 12 13 14 15 16 17
week 34 18 19 20 21 22 23 24
week 35 25 26 27 28 29 30 31

OCCSEE

LOGO_2_occsee

Platinasti sponzor:

Essilor_plavo_150

Zlatni sponzor:

Alcon_Splendor_150

French German Italian Russian Slovenian Hungarian
Uvodno izlaganje Predsjenika Republike Hrvatske Ive Josipovića

Poštovane gospođe i gospodo,

sudionici međunarodne konferencije „Dani kriznog upravljanja“, poštovani domaćini, gospodine gradonačelniče, gospodine dekane Veleučilišta,

Živimo u svijetu koji često nazivamo postmodernim. Uživamo blagodati znanstvenih, kibernetičkih, tehnoloških, industrijskih, ukupnih razvojnih postignuća, s jedne strane. S druge strane, svakodnevno se susrećemo sa sigurnosnim izazovima različitih naravi i sadržaja.

Moramo biti jasni, otvoreni i racionalni: prijetnje stabilnosti i sigurnosti našim državama, našim integracijama, sve su manje one tradicionalne. Teško da će itko, barem ne znam za takve prijetnje, dakle teško da bilo koja država ili skupina država namjerava oružano ugrožavati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Hrvatske ili bilo koje države Europe, odnosno bilo koje članice NATO saveza. Ipak, sigurnosni izazovi i prijetnje, poput međunarodnog terorizma, proliferacije oružja za masovno uništavanje, krijumčarenja i ilegalne trgovine oružjem i vojnom opremom, realne su ugroze. U tom segmentu, gledano iz aspekta šire, međunarodne sigurnosti, kao Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga želim jasno naznačiti naše opredjeljenje da sudjelovanjem u međunarodnim operacijama i misijama diljem svijeta, jednako onima Ujedinjenih naroda, NATO saveza ili pak Europske unije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, pridonosimo miru, sigurnosti i stabilnosti. Uostalom, međunarodne organizacije i savezi davale su i daju velik doprinos stabilizaciji jugoistoka Europe.

Krizno upravljanje, tema vaše, odnosno, tema naše konferencije, usmjereno je realnim, gotovo svakodnevnim ugrozama. Rizik, moguća i stvarna kriza, sastavni su dio naše svakodnevnice. Premda su gospodarska pitanja vrlo važna, ne fokusiram se ovaj put na pitanja ekonomske, gospodarske sigurnosti, već na temu same konferencije, na moguće nesreće ili krize uzrokovane prirodnim silama, poput poplava, požara ili potresa - primjer je nedavni potres  na sjeveru Italije - ili pak krize nerijetko uzrokovane djelovanjem ljudi, poput tehnoloških nesreća i katastrofa. Iz perspektive Republike Hrvatske nužno je naglasiti pomake i postignuća u tom segmentu. Naporima i djelovanjem s razine države, uspostavljanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koordiniranjem djelovanja različitih segmenata sigurnosnog i obrambenog sustava, regionalnih i lokalnih samouprava, napravljeni su pomaci. No, jednako tako, nužno je naznačiti potrebu daljnjeg osmišljavanja i unapređenja sustava, još bolje i efikasnije koordinacije djelovanja različitih segmenata sustava, ujednačavanja operativnih sposobnosti, usklađivanja procedure donošenja odluka i još efikasnijeg reagiranja u slučaju potrebe. Jasno, radi se o pitanjima koja rješavamo i koja ćemo rješavati u Republici Hrvatskoj. No, nesreće, krize i katastrofe, u pravilu, ne mare za granice, bilo da je riječ o unutarnjim granicama općina, gradova ili županija, ako govorimo o Hrvatskoj, niti mare za međudržavne granice, ako promatramo regiju, Europu ili neki drugi dio svijeta. Uostalom, tvrdnja je valjana sagledavamo li i svijet u cjelini, globalno, jer, primjerice, nuklearna katastrofa može uzrokovati ugroze na područjima tisućama kilometara udaljenima od samog žarišta nesreće. Takve naznake upućuju nas na nužnost suradnje, razvijanja mehanizama zaštite i prevencije od mogućih ugroza te načina reagiranja i suradnje u slučajevima konkretnih nesreća. U ovom dijelu želim jasno naglasiti našu spremnost da skladno mogućnostima pomognemo susjedima, zemljama regije, partnerskim i savezničkim državama u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća ili kriza, bilo da je riječ o požarima, poplavama, operacijama traganja i spašavanja, prirodnim nepogodama… U nama će, točnije već danas u nama imaju pouzdanog partnera i saveznika.

Zaključno, držim potrebnim naznačiti tri elementa, tri stava.

Prvi se odnosi na potrebu informiranja i upoznavanja građana s osnovnim elementima upravljanja krizama i s time kako reagirati u slučajevima prijetnji ili pojave prirodnih odnosno tehnoloških ugroza ili kriza.

Drugi je nužnost unaprjeđivanja sustava upravljanja krizama u Republici Hrvatskoj,  postizanje efikasnijeg i ujednačenijeg djelovanja različitih segmenata sustava.

Treće je međunarodna suradnja, djelovanje u okviru Zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike, NATO-ova sustava za odgovore u slučajevima nesreća te regionalne i bilateralne suradnje na tom planu.

Sigurnost i razvoj uistinu idu ruku pod ruku. Bez sigurnosti naših građana – kad kažem „naših“ na ovakvoj međunarodnoj konferenciji, onda mislim na građane naših država i društava –  dakle, bez sigurnosti građana i društava nema uvjeta za razvoj. Sigurnost ćemo dakle jačati međusobnim povjerenjem i suradnjom, preventivnim djelovanjem i pokušajem sprječavanja nesreća i kriznih stanja,  pravodobnom intervencijom, odnosno efikasnim djelovanjem i suradnjom prilikom reagiranja u slučajevima prirodnih ili tehnoloških nesreća i kriza.

Poštovani sudionici  Pete međunarodne konferencije „Dani kriznog upravljanja“, otvarajući konferenciju naglašavam uvjerenje u plodonosan, koristan i uspješan rad.

Svima želim ugodan boravak u Velikoj Gorici, u Hrvatskoj.

Hvala.

AddThis Social Bookmark Button
 
Stranice izradili studenti Veleučilišta Velika Gorica
Goran Batušić i Krešimir Mihalj